Siirry pääsisältöön

Skonssit

Eilen illalla meillä syötiin skonsseja. Löysin ohjeen syksymmällä seuraamastani australialaisesta blogista Down to Earth, ja olen sittemmin niitä muutaman kerran leiponut. Ihania! Taikina koostuu oikeastaan samoista aineksista kuin meikäläiset teeleivät (jotka siis kai ovat sovellus näistä), jopa samoissa suhteissa, mutta tulos on paljon herkullisempi. Kaikkein parhaiten näitä mielestäni kuvaa sana pehmeä. Tuhteja kyllä ovat, mutta silti niin pehmeitä ja suussa sulavia. Liekö salaisuus sitten taikinan vaivaamisessa vai missä?

Näissä on seassa kuivattuja karpaloita ja aprikooseja, pähkinöitä sekä auringonkukan siemeniä. Maistuivat ihanalta voin kera, eivätkä yhtään hassummilta herkullisen appelsiinimarmeladin kanssakaan ;)

Tässä alkuperäinen ohje englanniksi: scones

Ja tässä suomennettu, osin hieman sovellettu ohje:
2 cup vehnäjauhoja (itse käytän puolet tästä määrästä täysjyväjauhoja)
1tl leivinjauhetta
n. 1/2 tl suolaa
1cup piimää (tai maitoa tai jugurttia tms.)
30-50g voita (alkuperäisohjeessa on tuo pienempi määrä, mutta olen laittanut vähän enemmän..)
n. 1 tl hunajaa
(kuivattuja marjoja tai hedelmiä, pähkinöitä, siemeniä, jotain muuta hyvää...)

Voi ja kuivat aineet nypitään. (Eilen unohdin tämän, ja sekoitin sulatetun voin taikinaan lopuksi. Hyviä tuli näinkin.)
Joukkoon sekoitetaan piimä ja hunaja.
Taikinaa vaivataan 30 sekuntia.
Sitten taikina taputellaan n. 2cm levyksi, josta otetaan pyörylöitä juomalasilla. Lasin koosta ja taikinalevyn paksuudesta riippuen tästä taikinasta tulee n. 6 skonssia.
Paistetaan 220 asteessa, kunnes skonssit ovat kauniin ruskeita.
Syödään, mieluiten lämpiminä.

Kaikissa lukemissani ohjeissa on varoiteltu, että skonssit eivät ole ollenkaan hyviä jäähtyneinä saati seuraavana päivänä. Höps. Kyllä meillä ainakin menee... Mutta parhaimpia toki lämpiminä!

Kommentit