Siirry pääsisältöön

Kierrätysmatto

Toissakerralla vilauttamistani kudekeristä on nyt syntynyt yksi suurehko palmikkokerä, ja ompeluakin olen jo ehtinyt aloittaa. Tästä on siis tulossa pyöreä (kylppärin?) matto.


Kankaina käytin vanhoja puuvillakankaita. Tähän on uponnut yksi keittiön kappa, parin pöytäliinan jämät, miehen paita, lapsuuden lampunvarjostin, esiliina, huivi, kesähame, alushameen helma ja varmaan vielä jotain muutakin. Leikkasin kuteista n. 3 cm levyisiä.  Letittäessä pyrin kääntämään risareunat piiloon, mutta ihan kaikissa kohdissa se ei onnistunut.

Letitin palmikosta hieman kaartuvan kiepauttamalla oikeanpuoleisen kuteen keskelle kahdesti peräkkäin aina silloin tällöin. Alussa useammin, loppua kohden harvemmin niinkuin virkkauksen lisäykset silloin kun virkataan ympyrää. Kuteita jatkoin Moda Bake Shop -blogissa esitetyllä tavalla. Näin vältin kaiken ompelun letitysvaiheessa!

Kaikkien ohjeiden vastaisesti ompelen mattoa kasaan puuvillaisella virkkauslangalla. Lähes kaikissa lukemissani ohjeissa ompeluun suositellaan karhulankaa tai ompelulankaa moninkertaisena. Jostain syystä minua kuitenkin viehättää ajatus ihan kokonaan puuvillaisesta ja kokonaan vanhoista materiaaleista tehdystä matosta. Käytettyä tuo virkkuulanka ei kylläkään ole, mutta vuosikausia (ainakin 15 vuotta?) laatikoissa haudutettua kuitenkin. Kätevimmäksi ompeluvälineeksi osoittautui hillittömän kokeinen tylppä neula, jollainen onneksi löytyi ompeluvälinevarstoistani.

Maton lisäksi olen viimeaikoina tehtaillut saippuaa. Tässä otos tällä hetkellä kypsymässä olevista. Ylimmän rivin rosoisen näköiset palat on tehty saippuamassaa uunissa kuumentamalla. Kokeilin tekniikkaa, enkä oikein tykännyt. Vahtimista on paljon enemmän kuin kylmäprosessissa, eikä saippuoiden ulkonäkö ainakaan minun käsissäni ole yhtä kaunis. Tällä tavoin tehdyt saippuat pääsevät kuitenkin huomattavasti nopeammin käyttöön, mikä on kieltämättä mukavaa.


Muutama satsi olisi vielä tarkoitus tehdä. Toisessa laatikossa kypsyy pari erää shampoopaloja.

Kommentit

  1. Hauska muisto-matto tulossa. Todellista kierrätystä ja toivottavasti lanka ei ole vuosien saatossa hapertunut. En oikein tunne lankojen elämää, joten voihan se olla, ettei ne haurastu ollenkaan. Saippuan saatii shampoon tekeminen on kyllä aivan outoa minulle.

    VastaaPoista
  2. Rohkaistuin nyt käyttämään sitä puuvillaa. Vielä langassa ei ole mitään ongelmia, tuskin tuon maton elinikänä ehtii haurastua. Lähinnä pohdin puuvillaisen virkkauslangan kestävyyttä ylipäätään. Mutta onhan se kyllä aika paksua!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti